2013 SLX Shadow Plus-achterderailleur

Nieuwe SLX-achterderailleurs krijgen precies de Shadow Plus eenrichtingswrijvingsdemper die we voorspelden als verandering van het spel (XT maakt het dit jaar ook). Shadow Plus werkt zo goed dat je, nadat je ermee hebt gereden en ook hebt ervaren hoeveel het je aandrijflijn stiller en stabiliseert, nooit meer zonder het systeem wilt rijden. Het voegt echter een beetje gewicht toe en vereist een iets stevigere druk op de schakelhendel – een afwijking van Shimano’s normaal lichte schakelactie.

Shimano introduceert voor dit jaar Shadow Plus ook een nieuwe standaard voor derailleurhangers. Op compatibele frames – met een derailleurhanger die naar beneden en naar achteren uitsteekt – kunnen gebruikers met het Direct Mount-systeem een kleine montageverbinding verwijderen (zie pijl hierboven) en het derailleurlichaam rechtstreeks in de hanger bevestigen. Shimano zegt dat dit de poort tussen het frame en de derailleur verstevigt voor nauwkeuriger schakelen en gemakkelijker verwijderen van het wiel, vooral bij gebruik van steekassen.

van 8

2013 SLX-schijfremmen

SLX-remmen hebben eindelijk dezelfde kenmerken als XTR- en Trail/XT-remmen: kortere hendels, Servo Wave-technologieën (waarvan Shimano zegt dat het remvermogen met 25 procent wordt verhoogd en de wrijving van de remblokken op de remschijven wordt verminderd), 22 mm keramische zuigers (die remvloeistof beter isoleren van hitte dan metalen zuigers), en geribde radiatorblokken, die als koellichaam fungeren, waardoor de remmen koeler blijven. U kunt kiezen voor zesbouts- of Center Lock-rotoren, maar ze zijn van massief staal in plaats van de drielaagse ICE-technicusrotoren met aluminium kern die compatibel zijn met XTR en XT.

van 8

2013 SLX ISPEC Shifters
De shifters hebben een nieuwe hendelvorm
die volgens Shimano ergonomischer is. Net als XT en XTR konden ze in en uit hun houder schuiven, zodat je hun positie kunt verfijnen, ongeacht welk remsysteem je gebruikt. Om de rommel in de pub te verminderen, kan de shifter worden gemonteerd met ISPEC-klemmen (afgebeeld), die rechtstreeks in een SLX-, XT- of XTR-shifter worden gemonteerd. Het gebruik van ISPEC betekent echter dat u het display van de optische apparatuur moet weggooien. De frontshifter werkt met zowel dubbele als driedubbele cranksets.

van 8

2013 SLX Gearing

evenals deze 24-32-42 triple crank, er zijn tal van 2x keuzes: 40/28, 38/26 en 38/24. Vanaf de achterkant levert Shimano 11-36t, 11-34t en 11-32t cassettes. Shimano beveelt 2x geoptimaliseerde voorderailleurs aan om 2x cranks te krijgen. Maar onze tests hebben gunstige resultaten opgeleverd bij het gebruik van een drievoudige voorderailleur naar een 2x aandrijflijn, een haalbare keuze voor fietsers die een 3x fiets achteraf uitrusten met een gloednieuwe aandrijflijn, maar die willen voorkomen dat ze nieuwe derailleurs kopen.

van 8

2013 SLX D-Mount Voorderailleur Fietsen met

volledige vering, 29ers en vooral 29ers met volledige vering hebben problemen met de speling van de voorderailleur. Er is gewoon niet veel ruimte om trapassen, ophangingsslips en koppelingen, banden, kettingringen, kettingen
en een voorderailleur op dezelfde kleine plaats te passen. Shimano vereist een poging om dit probleem op te lossen met een geheel nieuwe vorm voor de SLX-voorderailleur, evenals nieuwe kabelgeleiding, voor een beter frame en bandenspeling. De veranderingen lijken misschien klein, maar ze lossen een potentieel groot probleem op. Om tegemoet te komen aan alle strategieën om een voorderailleur in een frame te monteren, is SLX verkrijgbaar in vier verschillende montagestijlen, ook in de twee 2x- en 3x-versies.

van 8

2013 SLX 12×142 achternaaf

Als u liever uw eigen remmen bouwt, heeft Shimano naven om u op weg te helpen. De SLX-naven zijn wat milder voor 2013 en je krijgt een 12×142 achterste steekas-alternatief. Vooraan vind je een 15 mm steekas. Een traditionele snelspanas is nog steeds beschikbaar voor zowel voor als achter. Er worden alleen schijfnaven aangeboden en natuurlijk gebruiken ze het Shimano Center Lock-montagesysteem.

van 8

2013 SLX MT66 29er wielset

Shimano breidt zijn 29er aanbod uit met alle middelgrote, SLX-level MT66-29 bergwielsets. De velgen zijn UST-geaccepteerd, maar met een smalle binnendiameter van 19 mm, kun je ervoor kiezen om ergens anders te verschijnen als je liever vetjes rolt. De 28 achterste spaken zorgen voor een beetje extra stijfheid (24 voor), en hebben ook een 12×142 mm achterste steekasoptie. Shimano heeft ook een gloednieuwe 29er wielset met het XT-merk (WH-785-29). Het is voorzien van een 15 mm steekas vooraan, maar merkwaardig genoeg is het mogelijk om gewoon een snelle ontgrendeling op de kofferbak te krijgen.

van 8

2013 SLX MT68 26er wielset

We horen dat er nog steeds mountainbikers zijn die hun 66 cm wielen vasthouden. Blijkbaar heeft Shimano precies hetzelfde gehoord en kan worden ingesteld om een 66 cm-versie van dit XC-georiënteerde MT66-wiel uit te brengen. Het wiel, MT68, is in feite een SLX-trailwiel. Net als de XT- en XTR-trailwielen heeft hij een bredere velg (21 mm binnenbreedte) en stevigere spaken in vergelijking met de XC-versie. Voorkant is 15QR steekas gewoon; achterkant is snellossend of 12x142mm steekas.